Damsadel

Vad är en damsadel?

Damsadelsridning är en gammal ridkonst som hade sin guldålder under 1800-talets slut och början på 1900-talet. Det unika med att rida i en damsadel jämfört med en vanlig sadel där ryttaren har ett ben på var sida om hästen är att i damsadel har ryttaren båda benen på samma sida om hästen.  

De flesta damsadlar idag har två så kallade horn som ryttaren krokar sina ben om och på så sätt håller sig fast på hästryggen. Det översta hornet kallas just det övre hornet medan det nedersta kallas hopphornet. Vanligtvis sitter ryttaren med benen till vänster och höger ben hålls uppe av det övre hornet och vänster ben hålls nere av hopphornet. Vänster fot vilar i en stigbygel.

Ryttarinnan red med benen på samma sida då kyrkan på 1200-talet ansåg det opassande att en kvinna gränslade sin häst och dessutom krävde dåtidens seder att hon bar kjol. Det är mycket svårare att rida med kjol i en vanlig sadel än i en damsadel.

Det var under mitt sökande efter spännande utmaningar som jag träffade på damsadeln. Sedan unga år har jag suttit och bläddrat i gamla böcker, tittat på Black Beauty och fascinerats av vackra tavlor. Nio år gammal och med mammas gamla westernsadel i armarna sadlade jag min ponny Sonni. Djupt imponerad av hur damerna red förr i världen ville jag testa hur svårt det var. Jag var snabbt uppe i sadeln och la höger ben över hornet. Sitsen var inte helt ändamålsenlig men vad spelade det för roll? Glad i hågen testade jag gränserna. Skritt var inga problem, trav var något skumpigt och jag fick hålla i mig och till slut lyckades jag fatta galopp. Jag minns fortfarande den första galoppen nerför långsidan. Tur jag hade öron för annars hade leendet gått ihop i nacken! Vilken känsla!

Det var på den vägen jag började rida med båda benen på samma sida av sadeln. Dock skulle det dröja 9 år innan jag fick en riktig damsadel i min ägo. Genom kontakter fick jag låna en damsadel till en show - sen var jag fast på riktigt! I damsadel har jag tävlat till och med 115cm hoppning, MsvC dressyr, debutant fälttävlan och olika westerngrenar - och med många vinster och placeringar som resultat!

Är det inte svårt att sitta kvar?

Allt som man inte kan är svårt men när man väl kan det är det lätt! Ridning i damsadel är annorlunda jämfört med att rida i sadel där du har ett ben par var sida om hästen men det betyder inte att det är svårt.

En damsadel är gjord för att sitta med både benen på en sida och därför är den formad för att hjälpa ryttaren så mycket som möjligt att hålla balansen. Ju fastare man vill sitta i sadeln ju hårdare pressar man knäna mot varandra och på så sätt får man en järnfast sits.

Blir inte ekipaget snedbelastat?

Om du har en korrekt anpassad damsadel och en korrekt sits påverkas ekipaget inte mer än som vid ridning i gränslesadel. En damsadel är som sagt gjord för att sitta med både benen på en sida och därför är den asymmetriskt gjord för att kompensera för ryttarens annorlunda sits. Sett bak- och framifrån ska ryttaren sitta lika rakt och mitt över hästen som i en gränslesadel.

Precis som vid all annan ridning så måste du ha korrekt anpassad utrustning av god kvalité, därför bör man undvika billiga, nytillverkade damsadlar. Budgetdamsadlar saknar ofta de finesserna som gör att ekipaget inte blir snedbelastat, till exempel kan bommen bara vara en vanliga gränslebom. Använder du en budgetdamsadel är risken mycket stor att hästen blir snedbelastad!

Hur reagerar hästen på damsadeln?

Hur hästen reagerar är mycket svårt att säga då alla hästar är individer. Generellt sätt kan man säga att de flesta hästar inte alls brukar ha något emot att gå med damsadel, tvärt om så brukar de vara mycket positiva till den variation som damsadeln erbjuder.

Hur påverkas hästen av att ridas i damsadel?

När man rider i damsadel ersätter man höger skänkel med en ridkäpp. Man bör undvika dressyrspön då de är relativt mjuka och kan råka snärta till hästen vid fel tillfälle. Ridkäppen används där skänkeln i vanliga fall är och kan användas både tryckande, gnuggande och knackade beroende på hästens känslighet. Vikthjälperna är också en del av de primära hjälperna när man rider i damsadel, likaså rösthjälperna.

Hur hittar man en bra damsadel?

Att hitta en korrekt damsadel kan vara lite knepigt. Man får vara tålmodig och inte ge upp i första taget. Utanför Sverige är Ebay.co.uk en annonssida som brukar ha ett stort utbud av damsadlar i de flesta prisklasserna. Ett par kvalitetsmärken som man bör hålla utkik efter är Champion & Wilton, Mayhew, Whippy och Owen.

Boken "Rid i damsadel"

Boken "Rid i damsadel - en kort introduktion till Elegansens Värld" är den första ridhandboken för damsadelryttare på svenska som har skrivits på 125 år!

Baksidestext:

Gillar du utmaningar eller vill du återuppleva historiens vingslag? I damsadel är allt möjligt! Damsadeln har burit allt från krigsskadade män till kvinnliga kungligheter genom århundraden. Från att ha blivit avskaffad i samband med Caprillis genomslag har damsadeln fått en renässans i vår samtid. Världen över rider damer, och även herrar, i damsadel och utövar just sin kulturs ridsport. Det är främst rävjakterna på de brittiska öarna som vi förknippar med damsadelsridning och därför är denna bok inspirerad av just dessa.

Boken är en kort och faktarik introduktionsbok som tar upp allt från damsadelns utveckling, hur man sitter upp, till en korrekt klädsel och hur damsadeln används på andra sätt. Det finns många ridtips och matnyttiga råd blandat med ovanliga historiska händelser.

Oavsett om du aldrig har ridit i damsadel eller är en van ryttare i sidosadel så hoppas jag att det ska finnas något för dig i den här boken.

Läs och njut!

Antalet är begränsat.

Pris 100:- plus 45:- i porto

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång